nedeľa 26. augusta 2007

Prvý týždeň v Dánsku

Už je to naozaj týždeň, čo sme prešli hranice do tejto krásnej krajiny. Videli sme St. Valentin, Frankfurt, Kolín, Amsterdam, Flensburg a teraz už aj Mariager. Prvé dojmy boli: Je tu pekne, draho a chladno.
Ubytovali nás do apartmánu skoro veľkosti našeho bytu doma. Dokonca je aj podkrovný s laminátovou podlahou. Všetko je tu pekné, čisté, upravené. Hneď vedľa školy je naozaj veľké ihrisko s mäkučkou pokosenou trávičkou. Naši učitelia i spolužiaci sú veľmi milí a vústretoví ľudia.
Celý týždeň sme mali stretnutia, kde sme spoznávali seba navzájom, školu, svoje práva a povinnosti. Už len za tento čas sme načerpali veľa cenných informácií použiteľných do budúcnosti a služby.
Izraelovi sa tu od začiatku veľmi páči. Má tu aj nových kamarátov ako Markus (1,8 roka) a Samuel (5 rokov). Všetci si ho hneď obľúbili a tak má neustálu pozornosť a priazeň.
Boli sme aj v okolitých mestečkách, ale hlavne za účelom nakúpiť Izraelovi potrebné veci.
Máme aj prvé svedectvá. Myslím prvé od príchodu sem, pretože tých za posledné obdobie je naozaj požehnane. Boh sa o nás nesmierne stará a aj keď to vyžaduje istú mieru sebazaprenia, Jeho cesta je vždy tá najlepšia. Naše svedectvo spočíva v tom, že pravdepodobne od budúceho mesiaca sa budeme môcť obaja zúčastňovať celého vyučovania. Izrael totiž bude chodievať každý deň na pár hodín do "daycare". Takých jasličiek, že jedna pani sa stará o maximálne štyri deti. Tu v Dánsku majú zákon, že ak tu žijú ľudia, čo nezarábajú viac ako istú sumu, tak majú jasličky zadarmo. Chvála Bohu!
Náš rozvrh vyzerá tak, že doobeda máme štyri vyučovacie hodiny a poobede väčšinou povinnevoliteľné a voliteľné predmety. Ako hlavné zameranie sme si vybrali misiu a preto by sme mali ísť na konci školského roka na mesiac na misiu. Na to sa veľmi tešíme. Ísť s Izraelom nie je problém, ale výzva. Budeme si musieť ešte zarobiť, aby sme mali na poplatok za misiu, ale ževraj by to nemal byť problém. "Veď 5000 króne (za jednu osobu) nie je veľa." citujem jedného učiteľa. :-)
Ešte na koniec by sme vám všetkým naším najbližším chceli povedať, že bez vás sa tu nikdy nebudeme cítiť ako doma. Máme vás radi. Ste pre nás vzácni a dôležití.

3 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Diky, zase vieme viac o vas.

starkyima povedal(a)...

Ale nie som anonymos, som starky a tesim sa z kazdej chvilky, z kazdeho pisaneho slova, a ci z kazdej fotecky. Dakujeme.

johny povedal(a)...

heeey, no to je uplne super ze ste si vybrali ist do danska.Konzervativni ludia by povedali ze je to nemozne pre manzelsky par s dietatom..hehe ale ja nejsom z takych.Drzim vam palce, naberte co najviac a pozravujte aj odo mna...
Modlim sa za vas, drzte sa.

Johny(Jano Novak)